سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه گفت: براساس آمار دقیق ۷۰ الی ۸۰ درصد اعدامیان، کسانی هستند که در قاچاق مواد مخدر نقش دارند، اما غرب به عنوان مدعی حقوق بشر در ایران به انتقاد از این عملکرد میپردازد.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ زهرا مهران راد؛ مسئله مبارزه جمهوری اسلامی با ترانزیت موادمخدر و جلوگیری از انتقال آن به کشورهای اروپایی و غرب و هزینههای هنگفتی که ایران نه فقط در مسائل مالی بلکه در موضوع نثار جان هزاران شهید در این مسیر انجام داده است از یک طرف و موج مهاجرانی که به ویژه از کشورها و مرزهای شرقی به ایران سرازیر میشوند و ایران سدی است برای جلوگیری از انتقال این پناهجویان به سمت کشورهای اروپایی از طرف دیگر؛ موضوعاتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور بشتر به چشم میآید.
این مسئله زمانی جالبتر میشود که در عین حال که کشورمان در قبال این خدمات هیچ گونه تسهیلاتی از طرف مجامع بین المللی دریافت نمیکند، کشورهای غربی به جای قدردانی و مساعدت با ایران، روحیه طلبکارانه به خود میگیرند.
واکاوی نقاط ضعف کشور درارائه این خدمات به غرب و مانور بر این موضوع که کشورهای غربی باید بخشی از امنیت خود را مرهون این اقدامات جمهوری اسلامی بدانند، مواردی بود که درباره آن تصمیم گرفتیم به سراغ رامین مهمانپرست سخنگوی اسبق وزارت خارجه و سفیر سابق کشورمان در لهستان و لیتوانی برویم.
مهمانپرست در مورد اقدامات جمهوری اسلامی در بحث مبارزه با ترانزیت مواد مخدردر منطقه و جهان معتقد است: افغانستان به دلیل شرایط سیاسی و در هم ریختگی مافیای ایجاد شده در حوزه مواد مخدر حجم زیادی از مواد مخدر جهان را تولید میکند و از آنجا که ایران در مسیر ترانزیت این مواد به اروپا قرار گرفته کشورمان شهدای بسیاری در این راه داده و میدهد به غیر از این جمهوری اسلامی هزینههای زیادی به لحاظ مالی و هزینه آلودگی جوانان کشور به مواد مخدر را نیز به دلیل این همسایگی پرداخت میکند.
مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید:
جلوگیری از گسترش مواد مخدر از کانال ایران یک هدف انسانی است
مهمانپرست تصریح کرد: در بعد انسانی چه جوانان ما آلوده شوند و چه افراد دیگری در کشورهای هدف به دام اعتیاد و مواد مخدر گرفتار شوند یک هدف انسانی آن است که جمهوری اسلامی از گسترش مواد مخدر در جهان از کانال ایران جلوگیری کند تا در درجه اول جوانان کشور خودمان مصون بمانند و در مرحله بعدی مردم سایر کشورها آلوده نشوند.
بحث مبارزه ایران با ترانزیت مواد مخدر باید در صورت جلسات با حضور غرب ارائه شود سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با تاکید براینکه جمهوری اسلامی در کنار این بعد انسانی باید در این خصوص صورت جلسات مختلفی به ویژه در برگزاری جلسات با کشورهای غربی این مسئله را پیش رو قرار دهد، گفت: اساسا غرب، جمهوری اسلامی را متهم به عدم رعایت حقوق بشر میکند و یکی از مسائل مطرح شده در این حوزه موضوع اعدامها در ایران است در حالی که براساس آمار دقیق ۷۰ الی ۸۰ درصد اعدامیان درکشور، کسانی هستند که در قاچاق مواد مخدر نقش دارند، اما غرب به عنوان مدعی حقوق بشر در ایران به انتقاد از این عملکرد میپردازد. اینجا باید از کشورهای مدعی پرسید که آیا با مقابله با ترانزیت مواد مخدر موافقید یا خیر؟
وی ادامه داد: براین اساس اگر غرب رسما اعلام کند که عدم مبارزه جمهوری اسلامی با ترانزیت مواد مخدر موضوعیتی ندارد و ایران مجاز است که اجازه دهد مواد مخدر از مسیر کشورش به کشورهای غربی برسد و مسئولیت آن را بپذیرد، جمهوری اسلامی نیز اعلام میکند، مانعی برای عبور این مواد از کشورمان و ورود به کشورهای غربی و به تبع آن آلوده شدن جوانان آنها نخواهیم داشت اما از آنجا که غرب حاضر به دادن چنین تعهدی نیست همیشه به عنوان مدعی اظهارنظر میکند.
اگر غرب رسما اعلام کند، که عدم مبارزه ایران با ترانزیت مواد مخدر موضوعیتی ندارد و ایران میتواند اجازه دهد مواد مخدر از مسیر کشورش به کشورهای غربی برسد ،اما غرب حاضر به دادن چنین تعهدی نیست و همیشه به عنوان مدعی اظهارنظر میکند.
براین اساس ما باید در چارچوب قراردادها و موافقت نامههای همکاری با کشورهای مختلف مشارکتی در مقابله با جرایم سازمان یافته داشته باشیم که یکی از آنها بحث مواد مخدر است.
تنها کشور اروپایی که با ایران موافقت نامه همکاری با جرائم سازمان یافته امضاء کرده لهستان است
مهمانپرست با اشاره به اقدامات جمهوری اسلامی در این باره و در قبال کشورهای اروپایی گفت: این کار حدود ۵ سال قبل در لهستان صورت گرفت و شاید بتوان گفت، لهستان تنها کشور اروپایی است که با ایران موافقت نامه همکاری با جرائم سازمان یافته را رسما امضا کرده است.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه افزود: براساس این موافقتنامه که وزرای کشور ایران و لهستان آن را امضا کردند، موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که یکی از آنها مسئله همکاری پلیس دو کشور در امر آموزش پلیس به ویژه در بخش شناسایی، مبارزه با گروههای توزیع کننده مواد مخدر و مسائلی از این دست بود.
ضرورت موافقت نامه دوجانبه ایران با اروپا در زمینه مبارزه با مواد مخدر / توافقنامه هاییکه حکایت از حجم گسترده مبارزات ایران در این حوزه دارد سفیر سابق کشورمان در لهستان و لیتوانی با تاکید براینکه این اقدام از جنبههای مختلف اهمیت ویژهای برای جمهوری اسلامی دارد، گفت: یکی از جنبهها این بود که طرف اروپایی متوجه میشود، جمهوری اسلامی یکی از کشورهایی است که اقدامات بزرگی در زمینه مبارزه با مواد مخدر انجام میدهد و حجم کشفیات جمهوری اسلامی در حوزه مواد مخدرقابل مقایسه با اقدامات اروپا در این زمینه نیست.
وی نکته دوم درباره ضرورت این نوع همکاریها را همکاری کشورهای اروپایی در حوزه خدمات انسانی دانست و یادآور شد: همکاری اروپا با ایران در خصوص این اقدامات و امضای موافقت نامههای مشترک با آنها در بخشهای آموزش، تجهیزات، شناسایی و تبادل اطلاعات مربوط به مافیای مواد مخدر میتواند دستاوردی بزرگ در عرصه بین المللی داشته باشد تا با این حرکت ریشه این معضل اجتماعی در جهان خشکانده شود.
مهمانپرست تاکید کرد: در این خصوص ضرورت همکاری دستگاه دیپلماسی در خارج از کشور به واسطه سفارت خانههای خود و نهادهای مختلفی که در داخل در امر مبارزه با مواد مخدر نقش جدی دارند، مانند وزارت کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در خصوص اهمیت همکاری ایران در بحث موافقتنامههای همکاری با غرب در حوزه مبارزه با ترانزیت مواد مخدر تصریح کرد: این همکاری با کشورهای مختلف اروپایی و غربی از یک طرف شان انسانی پلیس جمهوری اسلامی در مبارزه با مواد مخدر را به نمایش میگذارد و از طرف دیگر در تامین بودجه و امکانات ما را به نقطه قابل قبول و مطلوب میرساند واز همه مهمتر انتقاداتی که در شرایط فعلی در بحث عدم رعایت حقوق بشر و اعدامها به جمهوری اسلامی وارد میکنند را تا حدی خنثی میکند.
همکاری ایران با اروپا و غرب انتقاداتی که آنها در شرایط فعلی در بحث عدم رعایت حقوق بشر و اعدامها به جمهوری اسلامی وارد میکنند را تا حدی خنثی میکند.
جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین کشورهای مهاجرپذیر بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی محسوب میشود سفیر سابق کشورمان در لهستان و لیتوانی بحث بعدی در خصوص خدمات جمهوری اسلامی به نظام بین الملل را بحث پناهجویان به ویژه از مرزهای شرقی و دیگر همسایگان ایران دانست و خاطرنشان کرد: در خصوص مهاجرت پناهندگان جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین کشورهای مهاجرپذیر بعد از انقلاب اسلامی محسوب میشود، جمهوری اسلامی برای مدت نزدیک به ۴۰ سال دو تا سه میلیون مهاجر افغان را در کشور خود پذیرفت و برای سالهای طولانی تعداد زیادی مهاجر عراقی در کشورما زندگی میکردند همه این افراد هزینههای سنگینی به کشور تحمیل میکردند؛ اما جمهوری اسلامی آنها را مثل مردم خود در همه بخشها سهیم کرد.
وی ادامه داد: حتی در شرایطی که کشور ما به خاطر جنگ مجبور بود ارزاق عمومی را به صورت کوپن بین مردم پخش کند پناهندگان افغان، عراقی وسایر کشورها نیز از این قاعده مستثنی نبودند، آنها حتی از همه یارانههای مربوط در حوزه آب، برق و... نیز استفاده میکردند.
حتی در شرایطی که کشور ما به خاطر جنگ مجبور بود ارزاق عمومی را به صورت کوپن بین مردم پخش کند پناهندگان افغان، عراقی وسایر کشورها نیز از این قاعده مستثنی نبودند، آنها حتی از همه یارانههای مربوط در حوزه آب، برق و... نیز استفاده میکردند.
نهادهای بین المللی در قبال خدمات ایران به پناه جویان هیچ کمک یا امتیازی قائل نشدند مهمانپرست با تاکید براینکه این اقدام جمهوری اسلامی اقدامی انسانی و برآمده از اعتقادات مردم این کشور است، تصریح کرد: در قبال این اقدامات انسان دوستانه شایسته بود سازمانهای بین المللی به خاطر نگهداری افرادی که به خاطر جنگ و ناامنی در کشورشان به ما پناه آورده بودند، کمکهایی انجام دهد، اما متاسفانه هیچ امتیاز یا کمکی از نهادهای بین المللی در قبال این کار ایران صورت نگرفت و ما نیز نتوانستیم این میزبانی ارزشمند را به دنیا معرفی کنیم تا مشخص شود مردم ما در اوج مشکلات از لحاظ انسانی در بالاترین جایگاه قرار دارند.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه افزود: از طرف دیگر جمهوری اسلامی نتوانست از همکاری و کمک کشورهای مختلف و تسهیلاتی که نهادهای بین المللی برای نگه داری مهاجرین باید پرداخت کنند بهره ببرد، که به نظر میرسد این موضوع نیز به کوتاهی دستگاههای مختلف به ویژه وزارت کشور و نهادهایی که مسئولیت نگه داری این مهاجرین را داشتند، برمی گردد.
وی ادامه داد: طبیعتا وقتی شما تعداد زیادی مهاجر درکشور داشته باشید با مشکلات زیادی از لحاظ فرهنگی، امنیتی و اجتماعی مواجه خواهید شد و جمهوری اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نبود. اما با وجود همه این مشکلات سعی کرد رفتاری انسانی داشته باشد و براساس اعتقادات خود از این مهاجرین میزبانی کند.
سفیر سابق کشورمان در لهستان و لیتوانی با بیان اینکه این رفتار انسان دوستانه ایرانیها مربوط به عصر فعلی و محدود به همسایگان خود نیست گفت: مردم ما حتی نسبت به کشورهای اروپایی نیز سابقه این میهمان نوازی را در کارنامه خود دارند و ایرانیان در زمان جنگ جهانی دوم زمانی که برخی از مردم لهستان در شوروی سابق و سیبری در اردوگاههای کار اجباری به سر میبردند و ۱۲۰ هزار مهاجر لهستانی که هیچ کدام حتی مسلمان و هم دین مردم ایران نبودند وارد ایران شدند، چندین سال در ایران اقامت گزیدند و مردم ایران در اوج سختیهای جنگ جهانی دوم در فقر و قحطی و بیماری با آغوش باز آنها را پذیرفتند،طوری که بعد از گذشت سالها از این اتفاق لهستانی هنوز میگویند "ما زندگی خود را مدیون ایرانیها هستیم"؛ لذا ایران در بحث پذیرش مهاجر از گذشته جایگاه والای انسانی داشته است، اما همانطور که گفتم متاسفانه از این رفتار و اقدامات به خوبی بهره نبرده است.